Регионални новини: София | Пловдив | Варна | Бургас | Русе | Благоевград
24 Септември в 20:54 | Източник: Cross.bg
Оценка: 0/5 (0) |0
Астрономи регистрираха второ сливане на черна дупка с неутронна звезда
AКРОСС/ Обсерваторията LIGO (Laser Interferometric Gravitational Observatory) на Калифорнийския технологичен институт регистрира изригване на гравитационни вълни, породено от сливане на черна дупка с неутронна звезда в съзвездието Голяма мечка, на разстояние 1,4 милиарда светлинни години от Земята, предаде ТАСС.
„Става въпрос за едва второто регистрирано от учени подобно събитие", заяви физикът Кристофър Бери. „За съжаление успяхме да го проследим единствено с помощта на два детектора на LIGO, докато в същото време обсерваторията VIRGO бе включена, но извършваше наблюдения. Трябва да анализираме в какво състояние са били инструментите, за да разберем дали можем да използваме събраните от тях данни", посочва експертът.
ъбитието получи временното название S190923y. То може да е едва второто от този род в историята на науката. Първото сливане на черна дупка с неутронна звезда, за което няма съмнения от страна на учените, бе регистрирано преди малко повече от месец в съзвездието Кит, на разстояние 770 милиона светлинни години от Земята.
Дотогава учените предполагаха за съществуването на подобни катаклизми въз основа на събрани от гравитационни детектори данни, които обаче се оказаха лъжливи сигнали, породени от случайни процеси на Земята. „Новото събитие също има вероятност да се окаже лъжливо", отбеляза Бери
Към пълния текст на новината тук
Оценете новината: 0/5
Коментари
Няма добавени коментари - бъдете първи!
Оставете коментар
Ако имате регистрация, моля влезте
въведете потребителско име:
въведете email:
въведете парола: въведете коментар: въведете показания код:
забравена парола?
Днес в 10:54 - НХА и Huawei напомнят за крайния срок на конкурса за авторски Wallpaper дизайни за смартфони Днес в 10:27 - Ученици представят оригинални разработки на сесията на УчИ-БАН Днес в 08:54 - Туитър с нова функция -скриване на отговори на публикации 21 Ноември в 15:27 - Руската Дума забрани продажбата на смартфони и компютри без руски приложения 21 Ноември в 12:00 - Румен Радев: Важно е да се изградят модерни научни центрове в Югоизточна Европа 21 Ноември в 11:27 - Нови правила на "Гугъл"за политическата реклама 20 Ноември в 12:27 - 7 съвета за творчески автопортрет със смартфон от модния фотограф Virginia Y 20 Ноември в 10:54 - Астрономи откриха огромни водни запаси в атмосферата на юпитеровата луна Европа 20 Ноември в 09:27 - 7 съвета за творчески автопортрет със смартфон от модния фотограф Virginia Y 19 Ноември в 16:54 - 20 годни България в ЦЕРН