Регионални новини: София | Пловдив | Варна | Бургас | Русе | Благоевград
18 Септември в 14:54 | Източник: Cross.bg
Оценка: 0/5 (0) |0
БАИТ с позиция за промените в Закона за електронно управление
AКРОСС/ Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ) изразява в отворено писмо до медиите загриженост относно предлаганите промени в Закона за електронно управление (ЗЕУ). Според БАИТ тези промени биха довели до сериозни вреди за електронното управление и пазарната среда в сектора на високите технологии.
С промените в ЗЕУ се определя със закон едно търговско дружество - "Информационно обслужване"АД (ИО), като изключителен доставчик на IT услуги за част от публичната администрация. То не е държавно предприятие и в неговата собственост има частен капитал. Макар и малък процент, това е факт. Изборът е в противоречие на свободната конкуренция, пише в позицията на БАИТ.
ИО е търговско дружество, работещо за печалба. Не е гарантиран общественият интерес и защита на конкуренцията след като не е определен механизъм за формиране на цени, при които ще предоставя услуги ИО и как ще се избегне злоупотреба с монополното положение спрямо администрациите, които ще са задължени да ползват единствено и само неговите услуги. Липсата на такъв механизъм и контрол върху прилагането му, създават предпоставка ИО да използва приходите от неограничените цени (злоупотребата с монополното положение) за нелоялна конкуренция спрямо останалите ИТ фирми, посочват от БАИТ.
В проекта не са дефинирани критериите за определяне на кои публични администрации ще са задължени да ползват услугите на ИО
Към пълния текст на новината тук
Оценете новината: 0/5
Коментари
Няма добавени коментари - бъдете първи!
Оставете коментар
Ако имате регистрация, моля влезте
въведете потребителско име:
въведете email:
въведете парола: въведете коментар: въведете показания код:
забравена парола?
Днес в 10:54 - НХА и Huawei напомнят за крайния срок на конкурса за авторски Wallpaper дизайни за смартфони Днес в 10:27 - Ученици представят оригинални разработки на сесията на УчИ-БАН Днес в 08:54 - Туитър с нова функция -скриване на отговори на публикации 21 Ноември в 15:27 - Руската Дума забрани продажбата на смартфони и компютри без руски приложения 21 Ноември в 12:00 - Румен Радев: Важно е да се изградят модерни научни центрове в Югоизточна Европа 21 Ноември в 11:27 - Нови правила на "Гугъл"за политическата реклама 20 Ноември в 12:27 - 7 съвета за творчески автопортрет със смартфон от модния фотограф Virginia Y 20 Ноември в 10:54 - Астрономи откриха огромни водни запаси в атмосферата на юпитеровата луна Европа 20 Ноември в 09:27 - 7 съвета за творчески автопортрет със смартфон от модния фотограф Virginia Y 19 Ноември в 16:54 - 20 годни България в ЦЕРН