Регионални новини: София | Пловдив | Варна | Бургас | Русе | Благоевград
10 Януари 2018г. в 07:47 | Източник: Cross.bg
Оценка: 0/5 (0) |0
Българин разработи брайлов екран за таблети и телефони
AКРОСС/ Брайловият екран в помощ на хора със зрителни увреждания вече е патентован. Изобретението ще помага на незрящи чрез създаването на текстови и компютърен интерфейс. Автор на брайловия екран е проф. Димитър Карастоянов от Института по информационни и комуникационни технологии при Българската академия на науките и неговият екип.
Решението за патента е издадено на 31.01.2017 г., но заявката за изобретението е подадена няколко години по-рано, а разработването на екрана е още по-отдавна. През 2009 година професорът има договор с Фонда за научни изследвания за помощен компютърен интерфейс за хора с увредено зрение, който завършва успешно.
„2010 и 2011 година подадохме няколко заявки за патенти за графичен брайлов екран и графичен брайлов дисплей и през 2015,2016 и 2017 те започнаха вече да излизат като признати патенти", разказа проф. Карастоянов пред БНР.
Има и още 13 подадени заявки за доразработването на брайловия екран и за други иновации, които все още чакат одобрение. За активната си дейност проф. Димитър Карастоянов е включен в „Златната книга на откривателите и изобретателите в България"към Патентното ведомство и е удостоен с награда през миналата година.
„Иновацията при нас е тази, че стремежът е в една по-голяма матрица да показваме не само букви и цифри, т.е
Към пълния текст на новината тук
Оценете новината: 0/5
Коментари
Няма добавени коментари - бъдете първи!
Оставете коментар
Ако имате регистрация, моля влезте
въведете потребителско име:
въведете email:
въведете парола: въведете коментар: въведете показания код:
забравена парола?