Регионални новини: София | Пловдив | Варна | Бургас | Русе | Благоевград
21 Септември в 19:27 | Източник: Cross.bg
Оценка: 0/5 (0) |0
НАСА изпусна да засече 100-метров астероид, минал близо до Земята
/КРОСС/ Най-големият астероид, който преминава на много близка дистанция до земята от век насам се е "изплъзнал"през системите на НАСА за засичане на небесни тела, разкриват вътрешни имейли на организацията, пише британският вестник The Independent.
Астероидът с името "2019 OK "почти е преминал покрай Земята, без да му бъде обърнато никакво внимание. Той е прелетял само на 73 хил. км., което е пет пъти по близо до планетата ни, отколкото е дистанцията между нея и Луната, сочат документи на НАСА.
Той е бил засечен на 24 юли от бразилска обсерватория само часове преди да прелети покрай Земята. Провалът на НАСА да засече стометровия астероид подчерта още веднъж нуждата от финансиране за организацията, за да засича тя по-ефективно приближаващи небесни тела.
„Този обект се е изплъзнал през серия от мрежи за засичане поради ред причини", заяви д-р. Пол Чодас, служител на НАСА."Та беше ли това особено потаен астероид? Чудя се колко пъти това се е случвало, без дори да разберем за астероида", добави той.
В абсолютни цифри бюджетът на НАСА за 2019 г. е най-високият за всички времена - 21,5 милиарда долара, но той е едва 0,47% от целия федерален бюджет на САЩ. За сравнение - през 1966 г. бюджетът на агенцията е представлявал 4,41% от годишния бюджет на Съединените щати.
Според изявление на НАСА, ако астероидът беше навлязъл в атмосферата и ударил земята, ударната вълна е щяла да помете зона от около 80 километра.
 
Към пълния текст на новината тук
Оценете новината: 0/5
Коментари
Няма добавени коментари - бъдете първи!
Оставете коментар
Ако имате регистрация, моля влезте
въведете потребителско име:
въведете email:
въведете парола: въведете коментар: въведете показания код:
забравена парола?
Днес в 10:54 - НХА и Huawei напомнят за крайния срок на конкурса за авторски Wallpaper дизайни за смартфони Днес в 10:27 - Ученици представят оригинални разработки на сесията на УчИ-БАН Днес в 08:54 - Туитър с нова функция -скриване на отговори на публикации 21 Ноември в 15:27 - Руската Дума забрани продажбата на смартфони и компютри без руски приложения 21 Ноември в 12:00 - Румен Радев: Важно е да се изградят модерни научни центрове в Югоизточна Европа 21 Ноември в 11:27 - Нови правила на "Гугъл"за политическата реклама 20 Ноември в 12:27 - 7 съвета за творчески автопортрет със смартфон от модния фотограф Virginia Y 20 Ноември в 10:54 - Астрономи откриха огромни водни запаси в атмосферата на юпитеровата луна Европа 20 Ноември в 09:27 - 7 съвета за творчески автопортрет със смартфон от модния фотограф Virginia Y 19 Ноември в 16:54 - 20 годни България в ЦЕРН