Регионални новини: София | Пловдив | Варна | Бургас | Русе | Благоевград
19 Април 2018г. в 21:27 | Източник: Cross.bg
Оценка: 0/5 (0) |0
Нов вид раци откриха учени на остров Ява
/КРОСС/ Пустинни раци, скариди с блестящи очи и раци с мъхести шипове са сред повече от дузината нови видове, открити в дълбоководна експедиция до индонезийския остров Ява, съобщиха учени.
Екипът от Националния университет в Сингапур и Индонезийския институт на науките извършиха експедицията за 14 дни между март и началото на април.
Изследваният район включваше дълъг участък от Индийския океан край южното крайбрежие на Ява, както и протока Сунда, който отделя острова от Суматра, предаде БГНЕС.
"Това е част от Индийския океан, която никога не е изследвана за дълбоководни животни, така че наистина не знаехме какво ще открием", каза Питър Нгъ, експерт по раците и ръководител на проведената експедиция. „Откриването на видове, напълно нови за науката, ни показва, че в тази част на Индонезия има неща, за които не знаем", каза Нгъ.
Изследвани са 63 обекта от Джакарта до южна Ява и обратно. Сред най-интересните открития са новите видове раци. Един от тях е с подобие на чиния, предпазващо очите му, а другият - с ярко оранжев цвят.Друго откритие е пустинен рак с яркозелени очи. А новият вид скариди е с блестящи очи, които отразяват светлината, съобщиха учените.
Професор Нгъ каза, че учените ще изследват още над 12 000 същества от 800 вида и ще публикуват резултатите през 2020 г. Те очакват да открият още нови видове.
Към пълния текст на новината тук
Оценете новината: 0/5
Коментари
Няма добавени коментари - бъдете първи!
Оставете коментар
Ако имате регистрация, моля влезте
въведете потребителско име:
въведете email:
въведете парола: въведете коментар: въведете показания код:
забравена парола?