Регионални новини: София | Пловдив | Варна | Бургас | Русе | Благоевград
14 Октомври 2018г. в 21:54 | Източник: Cross.bg
Оценка: 0/5 (0) |0
Откриха най-голямата фамилна гробница в Созопол
AКРОСС/ Най-голямата фамилна гробница, известна досега от проучванията на аполонийския некропол беше открита от археолози частен имот в разположен по северния склон на възвишението "Буджака", южно от Созопол. Откритието е сензационно и е дело на екип под ръководството на д-р Теодора Богданова, Димитър Недев и Александър Баралис, съобщиха от Община Созопол.
Съоръжението е от типа "гробница - перибулос"и има правоъгълна форма и размери 6.2 х 8 м. Външните стени са от масивни добре оформени квадри без спойка.
В обема на гробницата се разкриха скелетните останки на три индивида - две жени и един мъж, вероятно членове на знатна аполонийска фамилия. Два от гробовете са от типа "цистови гробове"при които правоъгълната гробна камера и покритието и са от масивни каменни блокове. В централно разположения гроб е открит оскъден гробен инвентар - желязна ножица, бронзова стригила (универсален уред за почистване на тялото) и гърненце.
Стените на гробната камера са оцветени в червено (цветът на прераждането). Анализът на находките води до научната хипотеза, че гробът е на жена. Аналогично гробно съоръжение е ситуирано в югоизточния ъгъл на гробницата. В него са положени останките на индивид от мъжки пол с по-богати и разнообразни гробни дарове - две бронзови стригили, олпе и лекити (съдове за благовония).
Върху покритието на втория гроб, на каменна платформа са положени останките на жена
Към пълния текст на новината тук
Оценете новината: 0/5
Коментари
Няма добавени коментари - бъдете първи!
Оставете коментар
Ако имате регистрация, моля влезте
въведете потребителско име:
въведете email:
въведете парола: въведете коментар: въведете показания код:
забравена парола?