Регионални новини: София | Пловдив | Варна | Бургас | Русе | Благоевград
25 Март в 07:54 | Източник: Cross.bg
Оценка: 0/5 (0) |0
Работата от вкъщи и киберсигурността
AКРОСС/ В последните месеци търсенията в Гугъл и други търсачки за коронавируса са се увеличили драстично, каза експертът по киберсигурност Георги Недялков. Дори са били регистрирани и домейни, свързани с Covid-19, за да бъдат използвани за кибератаки и злонамерени замисли. Пример за кибератака със социално инженерство е имейл съобщение, подписано от главен инспектор от СЗО, с препоръки за коронавируса. Друг пример е изпратен към транспортна фирма анализ за състоянието на транспорта при ограничения от коронавирус. Има и злонамерени мобилни приложения. Като това, което се нарича „Коронавирус". Според Георги Недялков работата от вкъщи е още по-незащитена по простата причина, че в компаниите се ползва корпоративна система за защита. А в дома - не.
Експертът коментира, че овладяването на системите не протича по един и същ сценарий, но предупреди за т.нар. "домино ефект"."Може да разпространи последствията и щетите от един киберинцидент до трети лица, които на пръв поглед нямат нищо общо с таргетирания потребител или организация".
Седем прости стъпки препоръча киберекспертът Георги Недялков, за да бъдат домашните компютри защитени. Една от тях - винаги да актуализираме използваната от нас операционна система и антивирусна програма. И още - да не се сваля пиратски софтуер.
Една от важните препоръки на киберекспрта е да бъдат ползвани мениджъри на пароли
Към пълния текст на новината тук
Оценете новината: 0/5
Коментари
Няма добавени коментари - бъдете първи!
Оставете коментар
Ако имате регистрация, моля влезте
въведете потребителско име:
въведете email:
въведете парола: въведете коментар: въведете показания код:
забравена парола?