Регионални новини: София | Пловдив | Варна | Бургас | Русе | Благоевград
11 Януари 2018г. в 09:00 | Източник: Cross.bg
Оценка: 0/5 (0) |0
37% от работната сила в Европа няма цифрови умения
/КРОСС/ „Общо 37% от активната работна сила в Европа няма основни цифрови умения при положение, че след 2020 година над 90% от работните места ще изискват такива". Това обяви в интервю за БТВ еврокомисарят по цифрова икономика и общество Мария Габриел.
По думите ѝ общо 44% от жителите на ЕС нямат дигитални умения, т.е. около 170 млн. души. Според Габриел обаче „не трябва да налагаме на хората какво да правят"и е нужна по-скоро широкомащабна информационна кампания, защото „95% от киберинцидентите се дължат на човешка грешка".
Какво можем да очакваме в ресора на нашия еврокомисар по време на европредседателството?
„През февруари ще бъдат издадени първите 1000 ваучера по инициативата „WiFi за теб" - безплатен безжичен интернет на обществени места за 6-8000 общини в цяла Европа. Разчитам на активността на българските общини. Това е начин за привличане на инвестиции", коментира Мария Габриел.
„Освен това 5-6000 студенти ще имат възможност за до 5-месечен трансграничен стаж в областта на цифровите технологии. Искаме да привлечем студенти от хуманитарните, социалните науки, тези, които могат да видят чрез новите технологии по-голям шанс за реализация", каза още Мария Габриел.
Тя анонсира, че през следващите коледни празници ще можем да пазаруваме онлайн без да бъде дискриминирани на база локация - пробив, дошъл след успешни преговори.
 
Към пълния текст на новината тук
Оценете новината: 0/5
Коментари
Няма добавени коментари - бъдете първи!
Оставете коментар
Ако имате регистрация, моля влезте
въведете потребителско име:
въведете email:
въведете парола: въведете коментар: въведете показания код:
забравена парола?