Регионални новини: София | Пловдив | Варна | Бургас | Русе | Благоевград
11 Януари 2018г. в 08:21 | Източник: Cross.bg
Оценка: 0/5 (0) |0
Във Великобритания предупреждават: Системите на ядрените оръжия са в риск от кибератаки
/КРОСС/ Системите на ядрените оръжия се намират под голям риск от кибератаки, които могат да саботират контролния механизъм или дори да доведат до непреднамерени изстрелвания, отбелязва британският вестник Telegraph, цитиран от "Фокус".
Възможността да бъдат извършени хакерски атаки срещу системите на ядрените оръжия е „доста висок и увеличаващ се". За сметка на това обаче, на него му се обръща незначително внимание, пише още вестникът, позовавайки се на информация от експерти в сферата, публикувана от британския Институт за международни отношения на Нейно величество.
Системите за контрол на ядрени оръжия са създадени първоначално във времето, когато компютърната технология се намирала в началото на своето развитие и възможността за кибератаки е била нищожна. Този проблем оставя „отворени пътища и слаби страни, от които някой зложелател може да се възползва".
Същевременно дигиталните технологии се използват широко за военни цели, включително за комуникация между висши командващи и пращането на всякакви видове информация. Според експертите от института, това също не е достатъчно безопасно.
През 2016 г. Великобритания разкри, че смята да обнови своята система за защита от кибератаки. Макар от Лондон да заявиха, че процесът е протекъл успешно и страната е защитена, някои експерти все още се съмняват в това, завършва изданието.
  
Към пълния текст на новината тук
Оценете новината: 0/5
Коментари
Няма добавени коментари - бъдете първи!
Оставете коментар
Ако имате регистрация, моля влезте
въведете потребителско име:
въведете email:
въведете парола: въведете коментар: въведете показания код:
забравена парола?