Регионални новини: София | Пловдив | Варна | Бургас | Русе | Благоевград
04 Октомври в 10:27 | Източник: Cross.bg
Оценка: 0/5 (0) |0
Юбилейна марка и документален филм по повод 150-годишнината на БАН
/КРОСС/ Церемония по валидиране на марка „150 години Българска академия на науките"ще се проведе на 07.10.2019 г. от 11:00 в зала „Проф. Марин Дринов"на Българската академия на науките (ул. „15 ноември"№ 1). Събитието, което е част от програмата за честване на 150-годишнината на БАН, ще открие председателят на Академията акад. Юлиан Ревалски, очаква се да присъства и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков.
Изпълнителният директор на „Български пощи"Деян Дънешки ще обяви валидирането и откриването на временна пощенска станция (разположена във фоайето на БАН). Художникът на проекта Мая Стайкова ще разкаже за работата си по дизайна на марката.
След церемонията ще бъде представен пълнометражен документален филм "Храмът на познанието - 150 години БАН". Филмът е посветен на най-старата и уважавана българска институция в новата ни история. От годините в емиграция и първите стъпки в освободената българска държава, от епохи на войни, политически сътресения и превратности до наши дни, това е вълнуващ разказ за една непрекъсната битка. Битка за опазването на българската култура, наука и дух.
Сценарист на филма е Димитър Стоянович, режисьор Лъчезар Аврамов, а оператор на филма е Калоян Божилов. Участват актьорите Цветана Манева, Йоана Буковска, Ириней Константинов, Георги Тенев, Камен Воденичаров, Драгомир Симеонов, Веселин Калановски.
 
Към пълния текст на новината тук
Оценете новината: 0/5
Коментари
Няма добавени коментари - бъдете първи!
Оставете коментар
Ако имате регистрация, моля влезте
въведете потребителско име:
въведете email:
въведете парола: въведете коментар: въведете показания код:
забравена парола?